Filmvisning onsdag 13 november kl 18

Värnhemstorget Malmö

Filmen visas på Värnhemstorget. Adress får du när du har anmält dig.

 

Vänligen maila till africaflash@gmail.com om du vill komma. Det finns mycket begränsat antal platser och det är först till kvarn som gäller.

 

 

 

 

 

 

 

 

TOKI BOKI

Djibril Diop Mambéty, Senegal

språk: wolof, arabiska och franska, engelsk text

 

 

Vem har inte hört talas om de hundratals ungdomar som dör när de försöker ta sig över Medelhavet till Europa. Alla dessa får en röst i Djibril Diop Mambétys film från 1973. Två ungdomar ger sig ut på en roadtrip, i ett försök att hitta lycka och ett bättre liv. Under vägen möter de människors grymhet och blir svikna gång på gång.

 

Toki Boki är en urban film med högt tempo. Med miljöer och bilder staplade på varandra skapas en komplex bild av Senegal 1973, en bild som är lika aktuell idag.

 

Djibril Diop Mambéty är en av Afrikas mest framstående filmregissörer och har av många blivit kultförklarad. Toki Boki har vunnit kritikerpriset i Cannes 1973. Filmen ha även blivit rankad som en av världens 100 bästa filmer av Empire Magazine.

 

 

 

 

 

PROGRAM 8 MARS 2013

På INKONST, Bergsgatan 29 Malmö

Fira internationella kvinnodagen med oss!

Pris: 100 kr

Förköp: Kulturcentralen,www.kulturcentralen.nu

Arrangeras med stöd från Malmö Kulturstöd, i samarbete med Cinemafrica,

Folkets Bio Malmö och IFEMA/Imagenes del Sur.

 

FOTOUTSTÄLLNING

17:00 – 18:00

 

 

 

LITTERARURTIPS

18:00 – 18:45

FOTOGRAFEN JENNY LJUNGGREN

 

Med bilder från Casamance, Senegal. Jenny Ljunggren har träffat och fotograferat kvinnor som utbildat sig på yrkesskolan Satang Jabang och nu arbetar i byn Kafountine. Eritreansk kaffeceremoni med Rosa Desta.

 

 

 

MATILDA WALLIN

 

Kvinnliga afrikanska författare. Matilda Wallin, Internationella Biblioteket i Stockholm.

Kl. 19:00 - 19:35

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PAUS MED MUSIK

Kl. 19:35 - 20:00

 

 

Kl. 20:00 - 21:00

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MUSIK

Kl. 21:00 - 22:00

 

 

TAXI SISTER

Theresa Traoré Dahlberg / Sverige 2011 / 20 min

Taxi Sister är en dokumentär skildring av den kvinnliga taxichauffören Bourys vardag i Dakar, Senegal. Som kvinna bakom ratten lever hon ett fartfyllt liv med påtaglig vardagsdramatik och hon brottas dagligen med samhällets syn på hur en kvinna förväntas vara.

 

Filmen bygger på ett projekt med samma namn, Taxi Sister, som startade i Senegal 2007, som ett initiativ från staten för att uppmuntra kvinnliga entreprenörer. Tio kvinnor valdes ut, de fick ta transportkörkort och erhöll en bil på avbetalning. Idag finns det 15 kvinnliga taxichaufförer på Dakars gator, men det är fortfarande inte mycket jämfört med de 15 000 taximännen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SARABAH

Regi: Maria Luisa Gambale, Gloria Bremer / USA 2011 / 60 min

 

Filmen berättar om hur hip-hop artisten Sister Fa kämpar för att stoppa kvinnlig omskärelse i sitt hemland Senegal. Sister Fa har brutit ned barriärer som kvinna i en mansdominerad hip-hop-värld. Denna intima dokumentär visar att hon inte alltid haft det lätt, men med stöd av sin man och sitt barn är Sister Fa redo att prata om sin egen erfarenhet av omskärelse. Hon reser med sitt band till södra Senegal, där hon lanserar en kampanj mot kvinnlig omskärelse med musiken som kommunikationskanal.

 

 

 

 

 

DJ Clara Stjärna