PROGRAM 2010

På Biograf Panora, ST Gertrudsgatan 4 Malmö

 

5 december

Kl. 16:00

Biljettpris: 60 kr Förköp: www.kulturcentralen.se

 

 

 

 

5 december

Kl. 19:30

Biljettpris: 60 kr Förköp: www.kulturcentralen.se

 

10 november

Kl. 18:30

Biljettpris: 60 kr Förköp: www.kulturcentralen.se

 

3 november

Kl. 18:30

Biljettpris: 60 kr Förköp: www.kulturcentralen.se

 

 

 

27 oktober

Kl. 18:30

Biljettpris: 60 kr Förköp: www.kulturcentralen.se

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14 april

Kl. 18:30

Biljettpris: 60 kr Förköp: www.kulturcentralen.se

 

 

 

7 april

Kl. 18:30

Biljettpris: 60 kr Förköp: www.kulturcentralen.se

 

14 mars

Kl. 16:00

Biljettpris: 60 kr Förköp: www.kulturcentralen.se

 

 

 

FIRA 8 MARS

MED AFRICA FLASH!

 

 

MOVEMENT (R)EVOLUTION AFRICA

- a story of an art form in four acts

Regi: Joan Frosch & Alla Kovgan / USA 2007 / 65 min

 

Genom en häpnadsväckande uppvisning, berättar nio afrikanska koreografer historier om en framväxande konstform och deras vitt skilda och djupt kontemporära uttryck av jaget. Bländande koreografi och slagkraftig kritik utmanar stagnerade stereotyper om det ”traditionella Afrika” och blottar ett djupt rörande gensvar på 2000-talets Afrikas skönhet och tragedi.

 

Medverkande dansgrupper :

Company Jant-Bi, Senegal

Faustin Linyekula, Les Studios Kabako, Democratic Republic of Congo

Sello Pesa, South Africa

Company Kongo Ba Téria, Burkina Faso

Nora Chipaumire, Zimbabwe/USA

Raiz di Polon, Cape Verde

Company TchéTché, Côte d'ivoire

Company Rary, Madagascar

 

 

NORA

Regi: Alla Kovgan & David Hinton / Mocambique/USA/England 2008 / 35 min

 

Nora Chipaumire dansar och spelar huvudrollen i den här mycket vackra och originella filmen. Handlingen bygger på hennes egna upplevelser och barndomsminnen. Filmen böljar fram mellan det komiska och djupt tragiska och kan ses som ett stycke poesi uppfört i dansform. Samtidigt handlar Nora om en ung flicka som genom sin uppväxt slåss mot förtryck och förminskning, och som sakta uppnår styrka och frigörelse. Nora Chipaumire är en välkänd och prisbelönt zimbabwisk dansare och koreograf som numera lever i USA. Hon står själv bakom filmens lekfulla och dynamiska koreografi. Musiken är specialkomponerad av en av Zimbabwes stora musiker, Thomas Mapfumo.

 

 

 

A WOMAN LIKE NO OTHER

Regi: Abdoulaye Dao / Burkina Faso 2008 / 100 min

 

 

Mina har en lysande karriär som företagsledare och är den som drar in pengar till hushållet. Samtidigt gör hennes arbetslöse man Dominique allt han kan för att dölja för sin hustru att han har en kärleksaffär med grannfrun Aisha. Han själv är övertygad om att han lyckas… En dag vänder Mina upp-och-ned på hela Dominiques värld, när hon berättar för honom att hon nu har beslutat sig för att ta sig en andra man. Män har ju alltid kunnat ha mer än en fru. Och eftersom kvinnor nu för tiden till och med kan bli ministrar, så vore det väl skam om vi inte kunde få ha flera män också, resonerar hon. A Woman Like No Other är en oväntad romantisk komedi med en klar feministisk knorr.

 

 

 

AFRICA PARADISE

Regi: Sylvestre Amousou / Benin 2007/ 86 min

 

Året är 2032 och Afrika är världens mest framgångsrika kontinent. För Europa går det däremot utför. Krig och arbetslöshet regerar. Det franska paret Olivier och Pauline vill emigrera men det är omöjligt att få visum. Så vad ska de stackars européerna göra, om inte riskera liv och lem för att ta sig över vattnet till den förlovade kontinenten? Africa Paradis är en komedi, men samtidigt en skarp kritik av en värld där nationsgränser och ego-nationalism är viktigare än humanism. Vinnare av pris för bästa film på Verona African Film Festival 2007. Vinnare av publikens pris för bästa film på Tarifa International Film Festival 2007.

 

 

 

 

KORTFILMER FRÅN TANZANIA OCH REGISSÖRBESÖK!

 

Filmarna besöker Panora i samband med visningen av kortfilmer som är producerade i samarbete mellan Malmö Högskola, K3 och University of Dar es Salaam. Arr: Malmö Högskola, K3 i samarbete med Africa Flash och Folkets Bio Malmö. Malmö Högskola, K3 är i färd med att upprätta ett långsiktigt samarbete med University of Dar es Salaam. Detta samarbete går ut på att under en period på 3-5 år genomföra ett antal student- och lärarutbyten. Som ett pilotprojekt genomfördes under augusti där 3 studenter från K3, Praktisk Film reste till Dar under 3 veckorna. K3-studenterna genomförde tillsammans med 2 tanzaniska studenter i varje grupp, research, manusarbete och inspelning av var sitt dokumentärprojekt baserat på de förhållanden/problemområden man kunde finna på tre olika platser. Meningen är att dessa filmer ska visas för dels de människor som deltar i framställningen, och dels som offentliga visningar på de orter där de är inspelade. Avsikten är att filmerna ska väcka reaktioner som förhoppningsvis leder till att människor på orten tar tag i problemen som visas, och försöker få förändringar till stånd.

 

 

FROM A WHISPER

Regi: Wanuri Kahiu / Kenya 2008 / 100 min

 

1998 bombades samtidigt USAs ambassader i Nairobi och Dar es Salaam. From a Whisper tar sin utgångspunkt i bomben som föll i Kenyas huvudstad och som dödade 250 människor och skadade 5000. Vi får följa två parallella historier, som binds samman, i två tidsepoker - 1998 och tio år senare. Abu arbetar som utredare vid polisen när han träffar den unga konstnären Tamani. Hon bor med sin pappa, men deras relation är avvisande och stum. Tamani har ägnat en stor del av sitt liv åt att leta efter sin mamma, för att försöka förstå vad som hände den dag för tio år sedan då hon gick ut ur bilen och sedan inte kom tillbaka. Mötet med Tamani får Abu att minnas sin bäste vän Fareed, också han borta för alltid.

 

 

 

 

ST LOUIS BLUES - MUSIKALFILM FRÅN SENEGAL

Regi: Dyana Gaye / Senegal 2009 / 48 min

 

På en dammig parkeringsplats i Dakar väntar sex passagerare och en trött chaufför otåligt på att en sjunde ska dyka upp, så att de kan komma iväg på sin färd mot Saint Louis. Så plötsligt bryter en av resenärerna ut i en irriterad sång - "kom då, nångång, så vi får åka!" Och filmen förvandlas till något så oväntat som en blandning mellan sång och dansfilm à la Jacques Demys franska femtiotal och en roadmovie i dagens Senegal. En smått hisnande film som får smilbanden att röra sig i takt med musiken.

THE MANUSCRIPT OF TIMBUCTU

Zola Maseko / Sydafrika 2009 / 54 min

 

Den mytomspunna staden Timbuktu i norra Mali var en viktig knutpunkt för handel på 1000-talet. Djupt inne i ett av de gamla husen har gamla manuskript funnits som talar om att Timbuktu också var ett center för lärdom. Vi får ta del av manuskripten genom visdomsmannen Ahmed Baba, en före detta slav, och hans revolutionerande tankar på 1000-talet. Alla borde se denna film som visar de hemliga dokumenten från Timbuktus bibliotek.

 

 

MOTHER

Regi: William Mbaye / Senegal 2008 / 55 min

 

Ömsint och stolt porträtt av 82-åriga Annette Mbaye d’Erneville, Senegals första utbildade journalist, tillika poet och en känd profil i samhällsdebatten genom årtiondena. Berättelsen om Annette Mbaye d’Erneville (också känd under namnet Mère-bi, ”allas mamma”) är också en berättelse om Senegals nutidshistoria och om Afrikas frihetsrörelse.

 

Mbaye d’Erneville föddes i Sokone 1926 under kolonialtiden och läste på universitetet i Paris i slutet av 40-talet. Hon ingick i intellektuella kretsar i Paris och träffade många av de tongivande inom självständighetsrörelserna i Afrika.

I Paris bildade hon också familj, arbetade med radio och fick sin journalistutbildning. Hon beskrivs av sin dotter som ”multikulturell”, med en fot i Frankrike och en i Senegal. I slutet av 50-talet återvände hon till Senegal för att leda kvinnorörelsen, arbeta som journalist och debattör.

 

Det gör gott att se den frispråkiga, kloka och djupt engagerade gamla damen, och regissören (tillika hennes son) gör ett lättsamt och kärleksfullt porträtt av sin mamma.

 

 

BURDENING MEMORIES OF A CLEANING LADY

Regi: Dani Kouyaté / Burkina Faso /52 min

 

Det här är historien om Thérèse Bernis Parise, född 1920 i Guadeloupe. Snart nittio år gammal står hon på en scen i Paris och sjunger om sitt liv. Tillsammans med skådespelaren Claire Denieul, som var barn i ett av de fina hem där Thérèse städade, genomför hon en unik föreställning. Klädd i silverlamé och ackompanjerad av musiker drar hon med oss i sin berättelse om att vara ensam mamma till sex barn, försörja sig genom att städa åt andra och ständigt slåss för sin överlevnad och sin värdighet. Hon är arg och bitter, men berättar ändå sin historia med mycket humor och värme.

 

I filmen får vi också en inblick i hur det är att vara svart och samtidigt fransk, att höra till men ändå alltid vara utanför. Dani Kouyatés film är ett starkt porträtt av en modig och mycket uttrycksfull kvinna.

 

 

BACKBONES OF AFRICA

Regi: Helene Granqvist / Sverige 2008 / 30 min

 

Kvinnorna i Afrika producerar 80% av kontinentens föda men får bara 1% av intäkterna. I filmen får vi möta kvinnor som jobbar för att stärka kvinnors roll i samhället, bl a Wangaari Maathai, Nobels fredspris, Winnie Guchu m.fl. Efter filmen samtal med regissören Helene Granqvist.

På KULTURHUSET KONG, Nordensköldsgatan 19 Malmö

 

 

12 september

Kl. 21:00

 

 

 

GREAT GREAT GRAND PARENTS

Regi: Taale Laafi Rosellini / Burkina Faso / 105 min

 

Mer än 20 år har filmaren Taale Laafi Rosselini följt familjen Kone i Burkina Faso, tre generationer av grioter. Dokumentären fokuserar på hur kunskapen om musiken/kulturen förs vidare från generation till generation. Ett närmare porträtt görs av farfar Koné, hans relation till sitt instrument balafonen och vi får följa hur hans barnbarn lär sig spela på och bygga sitt instrument.

 

Före filmen ger några av barnen i filmen konsert med start kl 19.