PROGRAM 6 FEBRUARI - 19 APRIL 2009

På Biograf Panora, ST Gertrundsgatan 4 Malmö

 

 

SAMTAL EFTER FILMEN

 

BESÖK

REGN ÖVER CONAKRY

Regi: Cheik Fantamady Camara / Guinea 2006 / 115 min

 

BB är en talangfull serietecknare som kommer från en djupt traditionsbunden familj. Fadern som är imam i Conakrys största moské vill helst att sonen ska följa i hans fotspår, men BB har andra planer för sitt liv. När det visar sig att flickvännen dessutom är gravid når familjekrisen sitt klimax.

 

 

SEX, OKRA AND SALTED BUTTER

Mahamat-Saleh Haroun / Frankrike 2008 / 81 min

 

En varm och underfundig historia om en afrikansk familjs öden och äventyr i den franska staden Bordeaux. När mamman, Hortense, får nog av familjens ömklige patriark och lämnar honom för en vit, icke omskuren (!) ostronodlare, faller familjens (eller åtminstone pappans) liv samman. En flörtig granne i rosa morgonrock lyckas få upp humöret något, men hedern måste återställas. Hortenses resoluta syster kallas in från hemlandet för att reda upp situationen. Men vad händer egentligen med den "afrikanska solidariteten"?

 

 

THIS IS MY AFRICA

Zina Saro Wiwa / 2008 / 50 min

 

Zina om filmen:

"I wanted to make a film that used private reminisces to challenge the way Africa is talked about publicly - which is often negative, reductive and wholly defined by the current affairs and NGO sector"

 

 

 

FARO - GODESS OF THE WATERS

Salif Traoré / Burkina Faso / 96 min

 

Zanga är en oäkting som drivs ut ur sin by. Efter många år återvänder han till byn för att ta reda på vems han far är. Det händer något i byn som får byborna att tro att oäktingens återkomst har väckt vattenanden Faros vrede.

 

 

 

PORTRÄTT I BAMAKO

Regi: Madeleine Bergh & Marita Viktorsson, Mali / Sverige 2002 / 14 min

 

Seydou Keïta (1923-2001) arbetade som porträttfotograf i Bamako, Mali. I hans ateljé fick kunderna välja olika rekvisita som de ville fotograferas med, t ex ett par glasögon med tjocka svarta bågar, en symaskin, en telefon eller en moped. Seydou Keïta skötte även sminkningen av sina kunder.

 

Vi får besöka Keïta i hans hem, där han berättar om hur han blev fotograf, om islams syn på fotografi, om störande andar och om hur han mekar med sin motorcykel. Hans bilder visas numera ofta på gallerier i Europa och USA.

 

 

MADELEINE BERGH

 

Samtal med regissören Madeleine Bergh, dokumentärfilmare samt lektor i dokumentärfilm/prefekt vid Dramatiska institutet i Stockholm. Hon är aktiv i föreningen CinemAfrica.

 

 

 

DOLCE VITA AFRICANA

Regi: Cosima Spender / Frankrike / Storbritannien 2008, 62 min

 

Ett dokumentärt porträtt av den världen över hyllade fotografen Malick Sidibé från Mali och samtidigt en resa genom landets historia, inspirerad av Sidibés ikoniska bilder. Det fattiga landet levandegörs och genom sin kameralins hjälper Sidibé oss att förstå Malis historia och kultur.

 

I Malis huvudstad Bamako leder bilderna oss till slutet av 50-talet och genom 60- och 70-talen - en tid då stadens nattklubbsliv präglas av den västerländska livsstil som trängt in i samhället. Det är en tid innan militärkuppen infört stränga islamiska värderingar i landet.

 

Filmens resa slutar i Paris, med utforskandet av Sidibés arv i konstvärlden och hur hans högst personliga dokument av Afrika omtolkats av kritiker och konsumenter.

 

ABOUNA

Regi: Mahmat Saleh Haroum / Tchad 2002 / 81 minankrike / Storbritannien 2008, 62 min

 

Tahir och Amin lever förhållandevis bra liv i Tchad. Men en dag förändras allt när deras far inte kommer hem som han brukar. Pojkarnas mor säger att han har lämnat dem vilket gör att de känner sig vilsna och förvirrade - de vill finna sin far men vet inte var de ska leta. En dag när de besöker biografen ser de fadern på filmduken och beslutar sig för att stjäla filmrullen. Problemen hopar sig och pojkarna hamnar i koranskola långt hemifrån, där de får uppleva en helt ny verklighet.

 

En film om förlust och alienation.

FANGARFRICA - THE VOICE OF THE VOICELESS

Regi: Staycalm / Frankrike 2008 / 59 min

 

Hiphopen må ha fötts i Amerika, men den har växt upp i Afrika! "Fangafrika" är en stiliserad inblick i festivalen i Ouagadougou, i Burkina Faso, där Afrikas bästa och mest begåvade rappare samlas och genom hiphop försöker tackla de många svårigheter som afrikaner står inför överallt. En slags ”who's who” i afrikansk hiphop – från veteraner som Daara J och PBS till nya lovande artister. Alla bidrar till att skapa en ny dynamisk afrikansk identitet i den här föränderliga genren.

 

Filmen är skapad av STAYCALM! - ett Parisbaserat kollektiv som utgörs av DJ's, VJ's, filmskapare, fotografer, grafiska designers och journalister som alla samlats kring syftet att lyfta fram den radikala och politiska svarta musikens många uttryckssätt i såväl Paris som i resten av världen.

 

 

REGISSÖRBESÖK + RENAUD LIOULT + STEEVES SASSENE

 

Regissörsbesök samt en av musikerna i filmen, Renaud Lioult från producent kollektivet Staycalm och Steeves Sassene från hiphopgruppen Negrissim.