PROGRAM 13 FEBRUARI - 9 APRIL 2008

På BIOGRAF PANORA, ST Gertrudsgatan 4 Malmö

På VICTORIATEATERN, S. Förstadsg 18 Malmö

På JERIKO, Spångatan 38 Malmö

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

På Biograf PANORA, ST Gertrudsg 4 Malmö

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KONSERT

 

AFRICA PARADISE

Regi: Sylvestre Amousou / Benin 2007/ 86 min

 

Året är 2032 och Afrika är världens mest framgångsrika kontinent. För Europa går det däremot utför. Krig och arbetslöshet regerar. Det franska paret Olivier och Pauline vill emigrera men det är omöjligt att få visum. Så vad ska de stackars européerna göra, om inte riskera liv och lem för att ta sig över vattnet till den förlovade kontinenten? Africa Paradis är en komedi, men samtidigt en skarp kritik av en värld där nationsgränser och ego-nationalism är viktigare än humanism. Vinnare av pris för bästa film på Verona African Film Festival 2007. Vinnare av publikens pris för bästa film på Tarifa International Film Festival 2007.

 

 

IL VA PLEUVOIR SUR CONAKRY

Regi: Cheik Fantamady Camara / Guinea 2006 / 115 min

 

BB är en talangfull serietecknare som kommer från en djupt traditionsbunden familj. Fadern som är imam i Conakrys största moské vill helst att sonen ska följa i hans fotspår, men BB har andra planer för sitt liv. När det visar sig att flickvännen dessutom är gravid når familjekrisen sitt klimax.

 

SUFFERING AND SMILING

Dan Ollman / USA / Nigeria 2006 / 65 min

 

Filmen handlar om den legendariska sångaren och aktivisten Fela Anikulapo Kuti och hans son Femi och hur deras musik påverkat människor. 1997 dog Fela och hans son Femi fortsatte i sin faders fotspår och talade ut om Nigerias korrupta ledare, fattigdomen osv.

 

 

 

SUR LES TRACES DE BEMBEYA JAZZ

Regi: Abdoulaye Diallo / Burkina Faso / 72 min

 

Musikdokumentär. 1961 föddes bandet i en liten by mitt i den tropiska skogen i Nya Guinea. Detta bandet blev snart den största orkestern i den moderna Afrika. 40 år senare går vi tillbaka till deras rötter.

 

 

 

COUNTING HEADZ

Regi: Erin Offer & Vusi Magubane / 2007 / 49 min

 

Musikdokumentär om den sydafrikanska hiphop kulturen och om kvinnor inom hip hop världen.

 

 

 

SOUSOU & MAHER CISSOKO

 

Samtal med regissören Madeleine Bergh, dokumentärfilmare samt lektor i dokumentärfilm/prefekt vid Dramatiska institutet i Stockholm. Hon är aktiv i föreningen CinemAfrica.

 

SIERRA LEONE'S REFUGEE ALL STARS

Regi: Cosima Spender / Frankrike / Storbritannien 2008, 62 min

 

Ett dokumentärt porträtt av den världen över hyllade fotografen Malick Sidibé från Mali och samtidigt en resa genom landets historia, inspirerad av Sidibés ikoniska bilder. Det fattiga landet levandegörs och genom sin kameralins hjälper Sidibé oss att förstå Malis historia och kultur.

 

I Malis huvudstad Bamako leder bilderna oss till slutet av 50-talet och genom 60- och 70-talen - en tid då stadens nattklubbsliv präglas av den västerländska livsstil som trängt in i samhället. Det är en tid innan militärkuppen infört stränga islamiska värderingar i landet.

 

Filmens resa slutar i Paris, med utforskandet av Sidibés arv i konstvärlden och hur hans högst personliga dokument av Afrika omtolkats av kritiker och konsumenter.

 

 

AS OLD AS MY TONGUE -

THE MYTH ANS LIFE OF BI KIDUKE

Regi: Mahmat Saleh Haroum / Tchad 2002 / 81 minankrike / Storbritannien 2008, 62 min

 

Om legenden Bi Kidukes liv, sångerska från Zanzibar.

 

EZRA

Regi: Newtin I. Aduaka / Frankrike / Nigeria / England / Österrike / USA 2007

 

16- åriga Ezra är ett kidnappat barn som varit barnsoldat i 10 år. Ezra är den första filmen som visar barnsoldater ur ett afrikanskt perpektiv.

 

TASUMA

Regi: Daniel Kollo Sanou / Burkina Faso 2003 / 90 min

 

Filmen utspelar sig i Burkina faso och handlar om en veteran från andra värlskriget som försökt att få sin välförtjänta pension från militären i över 50 år. Övertygad om att han kommer få sin pension snart köper han en mölla till byn på kredit. Men pengarna kommer aldrig och han hamnar i fängelse...

 

 

 

 

PIÉCES D'IDENTITÉS

Regi: Mweze Ngangura/ Kongo / Belgien 1998 / 93 min

 

Filmen handlar om en kung från Kongo som åker till Bryssel för att leta efter sin dotter som varit försvunnen länge.