PROGRAM 5 OKTOBER 2005

På MALMÖ KONSTHALL, ST Johannesg 7 Malmö

Kl. 11:15

Biljettpris: 75 kr

Kl. 12:30

Biljettpris: 75 kr

 

Kl. 13:45

Biljettpris: 75 kr

 

 

 

Kl. 14:45

Biljettpris: 75 kr

 

 

JE CHANTERAI POUR TOI

Regi: Jaques Sarrasin / Mali 2004 / 60 min

 

Boubacar Traoré väcker varje morgon på 60-talet, med sin hyllingssång till den nya nationen Mali. Ungdomarna dansar till hans olika hits på klubbarna. Men det finns ingen möjlighet för honom att försörja sig på musiken. Enda distributionskällan är radion. Han lägger gitarren på hyllan och jobbar som skräddare och flyttar så småningom till Frankrike. I Mali tror man att Boubacar ”KarKar” Traoré är försvunnen för alltid. Några år senare lyssnar en journalist på en gammal inspelning…

 

 

 

MUSIC IS THE WEAPON

Regi: Stéphan Tchal-Gadjeff och Jean-Jaques Flori / Nigeria 1982 / 53 min

 

Fela Anikulapo Kuti har inspirerat många kompositörer inom den svarta musiken, med det oemotståndliga groove han skapade – Afrobeat. Han hade ett starkt politiskt engagemang och hans texter kritiserade öppet den politiska makten i Nigeria, korruptionen och sociala missförhållanden. Dokumnetärern är inspelad i Lagos och Fela berättar om sina politiska idéer, panafrikanismen, musik och religion. Intervjun är varvad med bilder från Lagos, repetitioner och konsert från hans egen klubb The Shrine.

 

 

 

 

IN THE BLOOD

Regi: Jari Järvi och Aleksi Oksanen / Finland 2005 / 25 min

 

Ett musikporträtt om Zumana Dambele, en västafrikansk griot i staden Bobo Dioulasso i Burkina Faso. Griot, eller jali, är en titel som tilldelas en människa redan vid födseln. Den rymmer ett livslångt uppdrag i samhället som traditionsbevarare, kulturbärare, musiker, underhållare, historieberättare och nyhetsspridare.

 

Aleksi Oksanen, en ung filmskapare från Helsinfors, skildrar i sin film reflektioner, idéer och lärdomar från en griot av idag.

 

FEMI KUTI - LIVE AT THE SHRINE

Regi: Derek Rath / Nigeria 2005 / 133 min

 

Femi Kuti är son till den legendariske musikern Fela Anikulapo Kuti. Han har tagit vid efter sin far, musiken, politiska budskapet mm. Femi Kuti har gjort succé över hela världen med sin nydaning av Afrobeat. Här kan han ses i en livekosnert på The Shrine – klubben Fela Kuti startade i Lagos.