PROGRAM 8 OKTOBER 2004

På BIOGRAF SPEGELN, Stortorget 29 Malmö

På VICTORIATEATERN, S. Förstadsgatan 18 Malmö

MUZWAAKHE HLATSHWAYO

 

INTRODUKTION

 

Kl. 10:00

Biljettbokning: www.kulturcentralen.se

 

 

Efter introduktion

 

MALUNDE

Regi: Stefani Schyholt / Tyskland / Sydafrika 2001 / 119 min

 

Två människor i Sydafrika sammanförs av en slump och reser genom landet tillsammans. Det är Wonderboy, 11 år gammal, som försöker överleva på de kriminella gatorna i Johannesburg och Kolons, en soldat från apartheidtiden som en gång belönats för sitt speciella mod. Han kan inte glömma "den gamla goda tiden" när han var "någon", men allt han har kvar nu är just medaljen och återkommande mardrömmar.

Malunde är en varm berättelse om hur en vänskap växer fram mellan en svart pojke och en vit man. Den visar historiens brännmärkning av människorna och samtidigt ett hopp om förändring.

MUZWAAKHE HLATSHWAYO

 

NTRODUKTION

 

Kl. 18:30

Biljett: 50 kr Biljettbokning: www.kulturcentralen.se

 

 

Efter intruduktion

 

MALUNDE

Regi: Stefani Schyholt / Tyskland / Sydafrika 2001 / 119 min

 

Två människor i Sydafrika sammanförs av en slump och reser genom landet tillsammans. Det är Wonderboy, 11 år gammal, som försöker överleva på de kriminella gatorna i Johannesburg och Kolons, en soldat från apartheidtiden som en gång belönats för sitt speciella mod. Han kan inte glömma "den gamla goda tiden" när han var "någon", men allt han har kvar nu är just medaljen och återkommande mardrömmar. Malunde är en varm berättelse om hur en vänskap växer fram mellan en svart pojke och en vit man. Den visar historiens brännmärkning av människorna och samtidigt ett hopp om förändring.

 

Kl. 21:30

Biljettpris: 50 kr Biljettköp: www.kulturcentralen.se

 

A DRINK IN THE PASSAGE

Regi: Zola Maseko / Sydafrika 2002 / 27 min

 

1960 ställde Edward Simelane upp i en konsttävling - trots att han visste att tävlingen var strikt reserverad för vita män. Juryn tilldelade honom första pris, vilket skapade stora rubriker, diskussioner och politisk tumult i hela Sydafrika. A drink in the passage är en känslosam film sim lyfter fram en längtan efter uttryck och kommunikation människor emellan, oavsett politiskt system eller hudfärg.

 

Vinnare av kortfilmsklassen på filmfestivalen FESPACO 2003.

PROGRAM 9 OKTOBER

På VICTORIATEATERN, S. Förstadsgatan 18 Malmö

ERITREANSK KAFFECERMONI

Kl. 14:00

 

Kl. 15:00

Biljett: 50 kr Biljettbokning: www.kulturcentralen.se

 

 

Kl. 17:00

Biljett: 50 kr Biljettbokning: www.kulturcentralen.se

 

 

Kl. 19:30

Biljett: 50 kr Biljettbokning: www.kulturcentralen.se

 

 

KONSERT

Kl. 21:00

 

 

ROSA DESTA

 

Upplev Rosa Desta koka kaffe på traditionellt eritreansk vis.

ABOUNA

Regi: Mahmat Saleh Haroum / Tchad 2002 / 81 min

 

Tahir och Amin lever förhållandevis bra liv i Tchad. Men en dag förändras allt när deras far inte kommer hem som han brukar. Pojkarnas mor säger att han har lämnat dem vilket gör att de känner sig vilsna och förvirrade - de vill finna sin far men vet inte var de ska leta. En dag när de besöker biografen ser de fadern på filmduken och beslutar sig för att stjäla filmrullen. Problemen hopar sig och pojkarna hamnar i koranskola långt hemifrån, där de får uppleva en helt ny verklighet.

 

En film om förlust och alienation.

 

 

MADAME BROUETTE

Regi: Moussa Sene Absa / Senegal 2001 / 104 min

 

Ett starkt kvinnoporträtt av Mati, dvs Mme Brouette, som är en ensamstående kvinna i storstaden Dakar. Hon försörjer sig och sin dotter som gatuförsäljerska och lever ett ganska stillsamt liv. Mme Brouette är en färgstark och fartfylld berättelse om en kvinnas livssituation i dagens Senegal - blod, skratt och tårar.

 

 

 

 

LE PRIX DE PARDON

Regi: Mansou Sora wade / Senegal 2001 / 90 min

 

Sedan länge täcks den sömniga byn vid atlantiska kusten av en mystisk dimma. Här, i en atmosfär av skräck och vidskeplighet konkurrerar två barndomsvänner, Yotma och Mbanick, om den vackra Maxoye. Henns skönhet är det enda som kan skingra den bistra grå verkligheten för dessa två unga män. Kärlek, svartsjuka och rivalitet resulterar i spänning, dramatik och tragedi i denna vackra film.

 

 

 

 

REWA GAMBIA TRIO

 

Akustisk trio inspirerad av traditionell västafrikansk musik.

 

Dawda Diobateh - kora

Salieu Dibba - slagverk

Preben Carlsen - gitarr

PROGRAM 10 OKTOBER

På VICTORIATEATERN, S. Förstadsgatan 18 Malmö

 

FÖREDRAG

Kl. 16:00

 

 

STRÖVTÅG I DEN AFRKANSKA LITTERATUREN

Föredrag med Karin Ruuth-Bäcker

 

Karin Ruuth-Bäcker har under en trettioårsperiod arbetat med olika utveckligsprojekt för SIDA och FN i ett tiotal afrikanska länder. Hon har blivit väl förtrogen med den afrikanska vardagen och skaffayt sig en bred kunskap om kontinentens mångskiftande litteratur, som hon också dokumenterat i sin aböcker " En litterär resa genom det svarta afrika" (1981) och "Bakom maskerna" (2002)

 

 

Kl. 17:30

Biljett: 50 kr Biljettbokning: www.kulturcentralen.se

 

 

HEREMAKONO (WAITING FOR HAPPINESS)

Regi: Abderahmane Sissako / Mauretanien 2002 / 95 min

 

I väntan på sin avresa till Europa befinner sig Abdullah i en by på den Mauretanska kusten. Han iakttar det stillsamma livet i byn, som är fullt av försiktiga och osäkra förhoppningar om det kommande livet i exil, inte minst hans egna. Trots att han inte förstår språket anstränger han sig för att förstå det universum som omger honom.

 

En vacker och mediativ film om människans dröm om ett bättre liv. Filmen vann första pris på filmfestivalen FESPACO 2003.

Kl. 19:30

Biljett: 50 kr Biljettbokning: www.kulturcentralen.se

 

 

L'AFRANCE

Regi: Alain Gomis / Senegal 2001 / 90 min

 

El Hadji, filmens huvudperson, är en trevlig ung man som studerar i Paris. Han har siktet inställt på att åka tillbaka till Senegal för att delta i utvecklingen av sitt land. Men byråkratisk inflexibilitet gör att hans drömmar grusas, och han börjar tvivla på vem han egentligen är och vad han vill.

 

L'Afrance är en insiktsfull historia som träffsäkert blottar kärnpunkten i en av de stora frågorna i Europa idag - immigrationen.