ANNSOFIE LINDSTRÖM, EVA OMAGBEMI OCH KAROLINA JEPPSON ÄR DRIVANDE I AFRICA FLASH.

2002 bestämde Annsofie Lindström och Eva Omagbemi sig för att sprida afrikansk film för Malmös invånare. De reste till Fespaco, Afrikas största filmfestival i Burkina Faso, inspirerades och bildade kulturföreningen Africa Flash. Därefter påbörjades många års filmarrangemang, festivaler, visningar och events. 2010 anslöt sig Karolina Jeppson till föreningen.

 

 

 

ANNSOFIE LINDSTRÖM

Cert. massör och spaterapeut.

 

Bästa afrikanska film:

Sia, pytonormens dröm

av Dani Kouyaté.

 

Önskeresmål:

Mina två största resmål är uppfyllda och nu återstår "bara" hela världen. Känns underbart!

 

Störst intresse just nu:

Situationen i Mali, Africa Flash och livet här och nu.

 

EVA OMAGBEMI

Projektledare inom kulturområdet.

 

Bästa afrikanska film:

Moolade av Semben Ousmane.

 

Önskeresmål:

Många, bl. a. Nigeria

 

Störst intresse just nu:

Mitt lilla barnbarn

KAROLINA JEPPSON

Frilansjournalist.

 

Bästa afrikanska film:

Burdening memories of a cleaning lady av Dani Kouyaté.

 

Önskeresmål:

Fespaco, filmfestivalen i Burkina Faso.

 

Störst intresse just nu:

Skulptera i lera.

 

 

 

AFRICA FLASH GRUNDADES 2002. Här är en artikel i

Skånska Dagbladet från 15 mars 2002.

 

Afrikansk film i fokus

 

Nästa helg arrangeras en afrikansk kulturfestival i Malmö. Den heter Africa Flash och bjuder på filmvisning, musik, dans, föredrag, utställningar med mera.

 

- Vi vill visa upp en positiv bild av Afrika. En motbild till den vanliga som mest handlar om katastrofer, krig och aids, säger Eva Omaghbemi.

Hon är med och driver kulturföreningen Toner i Malmö.

- Vi arbetar mest med afrikansk kultur och tycker det är på tiden att det arrangeras en afrikansk kulturfestival. Bland annat vill vi göra folk uppmärksamma på att det görs spännande film i Afrika, med som har svårt att hitta till Sverige.

Africa Flash arrangeras helgen 22-24 mars och det sker i samarbete med Filmcentrum Syd och Antirasistiska filmdagar, ARF i Malmö. Tillsammans har de satt ihop ett brett och innehållsrikt program.

- Vi visar sex filmer och de flesta har inte gått upp i Malmö tidigare, berättar Hilde Selander på ARF.

- Över huvudtaget visas det väldigt lite afrikansk film i Sverige. Det finns bara ett tiotal distribution.

- Det måste bli mycket bättre. Vi hoppas att vår festival kan bidraga till att öka utbudet. Vi skall nu bygga upp ett nätverk och den vägen påverka filmimportörer och distributörer.

Festival-idén utgick från filmer. Sedan har det byggts på med andra kulturyttringar och aktiviteter. Och det hela försigår på fyra olika ställen i Malmö; Panora, Inkonst, Jeriko och Spegeln.

Filmerna kommer ifrån Västafrika och länder söder om Marocko och Tunisien. De sex är " The little girl who sold the sun" och "Le franc" från Senegal, "Keita! Griotens arv" och Yabaa från Burkina Faso samt "Den magiska bollen" och "Vit som ebenholtz" från Guinea.

 

- Det är spännande med afrikansk film. Den har ett annat berättarspråk och en annan dramaturgi än vår västerländska film. Klippningen och tempot är ofta också annorlunda. För mig har en helt ny filmvärld öppnats, säger Hilde Selander.

 

 

 

Ur "Yaaba" från Burkina Faso från 1989, en av filmerna på

Africa Flash

 

Festivalen inleds fredagen den 22 mars med en speciell skolvisning av "The little girl who sold the sun". Och i anslutning till den pratar Tom Nilsson från Rädda Barnen om gatubarn i Afrika.

För allmänheten startar festivalen på Panora på fredag kväll. Och det börjar med en konsert med Alagi Mbye, griot och sagoberättaren från Gambia.

Han sjunger och spelar kora. Och det blir en lämplig introduktion till filmen "Keita! Griotens arv" som handlar om just grioternas och sagoberättarens plats i den västafrikanske kulturen.

Mer musik blir det på Jeriko av göteborgsbandet Amani som spelar allt från traditionella rytmer till modern afropop.

Lördagens band är The Culture Club som spelar på Inkonst, och på söndagen konserterar Roots Tesito på Panora.

Utöver filmvisningar samtliga dagar kan man ochså se utställningar och västafrikanska musikvideor och vara med om eritriansk kaffeceremoni. Och i anslutning till söndagens visning av filmen "Vit som ebenholtz" kommer kontroversielle journalisten Bashy Quraishy och håller föredrag om "Globalization - a modern slavery"

Hans Bengtsson

 

 

 

 

IFEMA